Efektet anësore Ozempic: Ajo që duhet të dini

Efektet anësore Ozempic: Ajo që duhet të dini

përmbledhje

Ozempic (Semaglutide) është një ilaç me emër të recetave. Miratohet nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për të përmirësuar nivelin e sheqerit në gjak tek të rriturit me diabet tip 2.

Ozempic përdoret gjithashtu për të ulur rrezikun për probleme të mëdha kardiovaskulare tek të rriturit që kanë të dy diabetin tip 2 dhe sëmundjet e zemrës. ("Kardiovaskulare" i referohet zemrës dhe enëve të gjakut. Problemet përfshijnë sulmin në zemër, goditje në tru dhe në disa raste, vdekjen nga sëmundja e zemrës.)

Nëse ju dhe mjeku juaj pajtohen që Ozempic po punon mirë për të Gjendja juaj, me siguri do ta merrni ilaçin afatgjatë.

Këtu janë disa fakte të shpejta në Ozempic:

 • Përbërësi aktiv: Semaglutide
 • Klasa e drogës: Agonistët e receptorit peptid-1 të ngjashëm me glukagon (GLP- 1 agonistë)
 • Forma e drogës: zgjidhje e lëngshme për injeksion nënlëkuror
 • Viti i miratimit të FDA: 2017

Si ilaçet e tjera, Ozempic mund të shkaktojë efekte anësore . Lexoni më tej për të mësuar në lidhje me efektet anësore të mundshme të zakonshme, të buta dhe serioze të të shtënave Ozempic. Për një përmbledhje të përgjithshme të Ozempic, shihni këtë artikull.

efektet anësore më të zakonshme të ozempic

ozempic mund të shkaktojnë efekte anësore të caktuara, disa prej të cilave janë më të zakonshme se të tjerët. Këto efekte anësore mund të jenë të përkohshme, që zgjasin disa ditë ose javë. Por nëse efektet anësore zgjasin më shumë se kaq, ju shqetësojnë, ose bëheni të rëndë, sigurohuni që të bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj.

Këto janë vetëm disa nga efektet anësore më të zakonshme të raportuara nga njerëzit që morën ozempic në studimet klinike:

 • nauze
 • Të vjella
 • Diarre
 • Dhimbje barku (barku)

Kjo listë nuk përfshin të gjitha efektet anësore të mundshme të drogës. Për më shumë informacion, ju mund t’i referoheni udhëzuesit të ilaçeve të Ozempic.

Efektet anësore të buta që janë raportuar me Ozempic përfshijnë:

 • Gaz dhe Burping*
 • Marramendje*
 • nauze*
 • Të vjella
 • Diarre
 • Dhimbja e barkut (barkut) Ndjenja juaj e shijes

* Për të mësuar më shumë informacion në lidhje me këtë efekt anësor, shihni "specifikat e efektit anësor" më poshtë.

Këto efekte anësore mund të jenë të përkohshme, që zgjasin disa ditë ose javë. Por nëse efektet anësore zgjasin më shumë se kaq, ju shqetësojnë, ose bëheni të rëndë, sigurohuni që të bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj.

Shënim: Pasi Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) aprovon një ilaç, ai gjurmon dhe rishikon efektet anësore të ilaçeve. Nëse zhvilloni një efekt anësor ndërsa merrni Ozempic dhe doni të tregoni FDA për të, vizitoni Medwatch.

Efektet anësore serioze të Ozempic

Ozempic mund të shkaktojnë efekte anësore serioze, por ato nuk janë të zakonshme. Lista më poshtë mund të mos përfshijë të gjitha efektet anësore të mundshme serioze të ilaçit. Për më shumë informacion, ju mund t’i referoheni udhëzuesit të ilaçeve të Ozempic.

Nëse zhvilloni efekte anësore serioze ndërsa merrni Ozempic, telefononi menjëherë mjekun tuaj. Nëse efektet anësore duken kërcënuese për jetën ose mendoni se keni një urgjencë mjekësore, menjëherë telefononi 911 ose numrin tuaj të urgjencës lokale.

Efektet anësore serioze që janë raportuar përfshijnë:

 • Hipoglikemia (sheqeri i ulët në gjak) kur përdoret me disa ilaçe të tjera të diabetit. Simptomat mund të përfshijnë:
 • pankreatitin (inflamacion në pankreasin tuaj). Simptomat mund të përfshijnë:

UL>

 • Dhimbja e shpinës
 • Retinopatia diabetike (dëmtimi i syve të shkaktuar nga diabeti). Simptomat mund të përfshijnë:
  • Humbja e shikimit
 • Dështimi i veshkave. Simptomat mund të përfshijnë:

  /ul>

  • ënjtje në kyçin e këmbës ose këmbët tuaja
  • Një paralajmërim i boksit për këtë efekt anësor. Ky është paralajmërimi më serioz nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). † Për të mësuar më shumë rreth këtij efekti anësor, shihni seksionin "specifikat e efektit anësor" më poshtë.

   ozempic dhe humbje peshe

   Trajtimi Ozempic mund t’ju bëjë të ndjeheni më pak të uritur. Për disa njerëz me diabet, kjo do të thotë se ata mund të humbnin peshë gjatë marrjes së ilaçit.

   sshtë e rëndësishme të theksohet se Ozempic nuk është aprovuar aktualisht nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për të trajtuar humbjen e peshës. Por mjekët mund të përshkruajnë këtë ilaç jashtë etiketave për humbjen e peshës. (Përdorimi i drogës jashtë etiketave është përdorimi i një ilaçi të aprovuar nga FDA për një qëllim tjetër përveç asaj që është aprovuar për të.) .

   Specifikat e efektit anësor

   Mësoni më shumë rreth disa prej efekteve anësore që mund të shkaktojë Ozempic.

   gazi dhe burimi

   gazi dhe burimi u raportuan në njerëzit që merrnin ozempic në studimet klinike. Por këto efekte anësore nuk ishin të zakonshme.

   gazi ndodhi më shpesh te njerëzit që morën një dozë 1-miligram (Mg) të Ozempic sesa te njerëzit që morën një dozë 0.5-mg. Burping ishte më i zakonshëm tek njerëzit që merrnin një dozë prej 0.5-mg të Ozempic sesa tek njerëzit që merrnin një dozë 1-mg.

   gazi dhe burimi shkaktohen nga sasi të vogla ajri që mblidhen në sistemin tuaj të tretjes. Normalisht, ajri ndërtohet ndërsa tretet ushqimi. Trupi juaj përfundimisht duhet të lëshojë ajrin, dhe kalimi i gazit ose burimit janë mënyra për të hequr qafe atë. Ozempic mund të shkaktojë këto efekte anësore sepse ilaçi ngadalëson shkallën në të cilën stomaku juaj tret ushqimin.

   Çfarë mund të bësh

   Nëse përjetoni gaz ose varros, ka shumë të ngjarë të jetë e butë. Mund të largohet me kohën kur vazhdoni të merrni Ozempic.

   Por nëse keni gaz ose duke u varrosur që është i bezdisshëm për ju, bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj. Ata mund të rekomandojnë një ilaç pa recetë, të tilla si Simethicone (GAS-X), për të trajtuar këto efekte anësore. Ata gjithashtu mund të rekomandojnë këshilla të tilla si ngrënia ngadalë ose shmangia e ushqimeve që shkaktojnë gaz. Por nëse përjetoni gaz ose varrosje që nuk do të largohen ose ndikojnë në jetën tuaj të përditshme, mjeku juaj mund të rekomandojë një ilaç tjetër përveç Ozempic.

   marramendje

   marramendje mund të ndodhë gjatë marrjes së Ozempic. Ky efekt anësor ishte shumë i rrallë në njerëzit që merrnin ilaçin në studimet klinike.

   marramendja mund të jetë gjithashtu një simptomë e hipoglikemisë (sheqeri i ulët në gjak). Nëse Ozempic merret me disa ilaçe të tjera të diabetit, siç është insulina, mund të shkaktojë sheqer të ulët në gjak si një efekt anësor.

   Çfarë mund të bësh

   Nëse përjetoni marramendje gjatë marrjes së Ozempic, kontrolloni sheqerin tuaj në gjak për të parë nëse është i ulët. Mjeku juaj mund t’ju ofrojë udhëzime se si të ngrini sheqerin në gjak. Ju gjithashtu mund ta shihni këtë artikull se si të trajtoni sheqerin e ulët në gjak.

   Nëse keni marramendje që nuk ka lidhje me sheqerin e ulët në gjak ndërsa merrni Ozempic, bisedoni me mjekun tuaj. Ata mund të sugjerojnë të provoni një ilaç të ndryshëm për të trajtuar gjendjen tuaj.

   nauze

   sshtë e mundur të keni nauze kur merrni Ozempic. Nauze ishte efekti anësor më i zakonshëm i raportuar nga njerëzit që morën ilaçin në studimet klinike. Për shumicën e njerëzve, nauze ishte e butë dhe e përkohshme.

   Ju keni më shumë të ngjarë të keni nauze kur filloni së pari trajtimin Ozempic ose pasi mjeku juaj të rritet doza juaj. Për shumicën e njerëzve, ky efekt anësor largohet brenda disa ditësh ose javësh.

   Çfarë mund të bësh

   Nëse keni nauze nga Ozempic që nuk largohet ose ndikon në jetën tuaj të përditshme, bisedoni me mjekun tuaj. Ata mund të sugjerojnë marrjen e ilaçeve për të trajtuar nauze ose për të shmangur ushqime të caktuara që mund ta shkaktojnë atë. Ata gjithashtu mund të rekomandojnë të provoni një ilaç të ndryshëm për të përmirësuar sheqerin në gjak.

   Kanceri i tiroides

   Ozempic ka një paralajmërim të boksit për kancerin e tiroides. Ky është paralajmërimi më serioz nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Studimet e kafshëve

   treguan se Ozempic rriti rrezikun për tumoret e tiroides tek kafshët. (Një tumor është një masë e indeve kanceroze.) Por studimet e kafshëve jo gjithmonë parashikojnë se çfarë do të ndodhë te njerëzit. Nuk dihet nëse Ozempic shkakton tumore të tiroides tek njerëzit.

   çfarë mund të bëni

   Ju nuk duhet të merrni ozempic nëse ju ose një anëtar i familjes së ngushtë keni ose keni pasur ndonjëherë:

   • kancerin medullar të tiroides medulare
   • Sindromi i shumëfishtë endokrin i neoplazisë tip 2, një gjendje e rrallë endokrine e cila rrit rrezikun tuaj të kancerit të tiroides

   Ndërsa merrni Ozempic, bisedoni menjëherë me mjekun tuaj nëse vëreni Simptomat e një tumori tiroide. Këto mund të përfshijnë një gungë ose masë në qafë dhe një zë të ashpër. Simptomat gjithashtu mund të përfshijnë probleme me frymëmarrjen dhe gëlltitjen e problemeve.

   reaksion alergjik

   Ashtu si me shumicën e ilaçeve https://harmoniqhealth.com/al/adamour/, Ozempic mund të shkaktojë një reaksion alergjik tek disa njerëz. Reagimet alergjike nuk u raportuan gjatë studimeve klinike të ilaçit. Por reagime serioze alergjike janë raportuar te njerëzit që kanë marrë Ozempic që kur është në treg.

   Simptomat e reaksioneve alergjike mund të jenë të buta ose serioze dhe mund të përfshijnë:

   • skuqjen e lëkurës
   • Kruajtja
   • Flushing (e përkohshme ngrohtësia, skuqja ose thellimi i ngjyrës së lëkurës)
   • ënjtje nën lëkurën tuaj, zakonisht në buzët, qepallat, këmbët ose duart
   • ënjtjen e gojës, gjuhës ose fytit tuaj, E cila mund ta bëjë të vështirë për të marrë frymë

   Ata mund të rekomandojnë mënyra për të lehtësuar simptomat tuaja dhe të përcaktojnë nëse duhet të vazhdoni të merrni Ozempic. Por nëse simptomat tuaja janë serioze dhe mendoni se keni një urgjencë mjekësore, menjëherë telefononi 911 ose numrin tuaj të urgjencës lokale.

   FAQ për efektet anësore të ozempic

   Ozempic mund të shkaktojnë disa efekte anësore. Këtu janë disa pyetje të bëra shpesh në lidhje me efektet anësore të drogës dhe përgjigjet e tyre.

   Sa zgjasin efektet anësore të Ozempic?

   Shumica e njerëzve që zhvillojnë efekte anësore nga marrja e ozempicës kanë vetëm simptoma të buta, afatshkurtra. Efektet anësore të Ozempic duhet të largohen vetë pas disa ditësh ose javësh.

   Në raste të rralla, Ozempic mund të shkaktojë disa efekte anësore që mund të mos largohen. Por këto mund të menaxhohen. Ato përfshijnë:

   • Kanceri i tiroides*
   • Retinopatia diabetike (dëmtimi i syve të shkaktuar nga diabeti)

   para se të filloni trajtimin me Ozempic, Bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj për efektet anësore të mundshme të ilaçit dhe sa kohë mund të zgjasin.

   * Ozempic ka një paralajmërim të boksuar për këtë efekt anësor. Një paralajmërim i boksit është një paralajmërim serioz nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Për të mësuar më shumë, shihni seksionin "specifikat e efektit anësor" më lart.

   A është humbja e flokëve një efekt anësor të Ozempic?

   Jo, humbja e flokëve nuk u raportua si një efekt anësor nga njerëzit që marrin Ozempic në studimet klinike.

   Por humbja e flokëve dhe rrallimi i flokëve mund të ndodhin te njerëzit që kanë diabet dhe vazhdimisht nivele të larta të sheqerit në gjak.

   Nëse keni pyetje në lidhje me humbjen e flokëve, bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj.

   A mund të shkaktojë dhimbje koke Ozempic?

   Dhimbja e kokës më vete nuk u raportua si një efekt anësor nga njerëzit që marrin Ozempic në studimet klinike.

   Por dhimbja e kokës mund të jetë një simptomë e hipoglikemisë (sheqeri i ulët në gjak). Ozempic mund të shkaktojë hipoglikemi te njerëzit që marrin ilaçin me disa ilaçe të tjera të diabetit, përfshirë insulinën.

   Nëse përjetoni dhimbje koke ndërsa merrni Ozempic, kontrolloni sheqerin në gjak për të parë nëse është i ulët. Mjeku juaj mund t’ju ofrojë udhëzime se si të ngrini sheqerin në gjak. Ju gjithashtu mund ta shihni këtë artikull se si të trajtoni sheqerin e ulët në gjak.

   Nëse keni pyetje shtesë në lidhje me dhimbjen e kokës dhe Ozempic, bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj.

   Masat paraprake për Ozempic

   Më poshtë janë masat paraprake për të mbajtur në mend para se të filloni trajtimin me Ozempic.

   Paralajmërim i boksit: Kanceri i tiroides

   Ozempic ka një paralajmërim të boksit për kancerin e tiroides. Ky është një paralajmërim serioz nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Për detaje, shihni seksionin "specifikat e efektit anësor" më lart.

   Masat paraprake të tjera

   Sigurohuni që të bisedoni me mjekun tuaj për historinë tuaj të shëndetit para se të merrni Ozempic. Ky ilaç mund të mos jetë trajtimi i duhur për ju nëse keni kushte të caktuara mjekësore ose faktorë të tjerë që ndikojnë në shëndetin tuaj. Kushtet dhe faktorët që duhet të merren parasysh përfshijnë:

   problemet e pankreasit, përfshirë pankreatitin. Ozempic mund të shkaktojë pankreatitin, por ky efekt anësor është i rrallë. Nëse keni ose keni pasur pankreatitit ose probleme të tjera të pankreasit, mund të jeni në rrezik më të lartë për këtë efekt anësor se zakonisht. Sigurohuni që t’i tregoni mjekut tuaj për pankreatitin ose problemet e tjera të pankreasit para se të merrni Ozempic. Ata mund të ndihmojnë në përcaktimin nëse ilaçi është i duhuri për ju.

   Problemet e veshkave. Disa njerëz që marrin Ozempic kanë raportuar probleme të veshkave, siç është dështimi i veshkave, si një efekt i rrallë anësor. Por nuk dihet nëse Ozempic apo një faktor tjetër shkaktuan probleme në veshka. Kjo për shkak se këto raporte kanë ndodhur pasi ilaçi u miratua dhe jo gjatë studimeve klinike. Para se të filloni të merrni Ozempic, bisedoni me mjekun tuaj për çdo problem të veshkave që keni. Ata mund të rekomandojnë një ilaç të ndryshëm që mund të jetë më i sigurt për ju.

   Retinopatia diabetike. Ozempic mund të shkaktojë retinopati diabetike ose ta përkeqësojë këtë gjendje nëse e keni tashmë. Para se të merrni Ozempic, sigurohuni që mjeku juaj të jetë i vetëdijshëm nëse keni retinopati diabetike. Nëse e bëni këtë, ata mund t’ju monitorojnë më nga afër se zakonisht.

   Reagimi alergjik. Ju nuk duhet të merrni Ozempic nëse keni pasur ndonjëherë një reagim alergjik ndaj Ozempic ose ndonjë prej përbërësve të tij. Mjeku juaj mund të rekomandojë trajtime të tjera që mund të jenë mundësi më të mira për ju.

   Përdorimi i alkoolit me Ozempic

   Alkooli dhe Ozempic nuk bashkëveprojnë me njëri -tjetrin.

   Por pirja e alkoolit mund ta bëjë më të vështirë menaxhimin e sheqerit në gjak. Alkooli ndikon në trupin tuaj në mënyra që mund ta bëjnë sheqerin në gjak shumë të lartë ose shumë të ulët pasi ta konsumoni. Nëse pini alkool, bisedoni me mjekun tuaj se sa, nëse ka, është e sigurt që ju të konsumoni gjatë marrjes së Ozempic.

   shtatzënia dhe ushqyerja me gji gjatë marrjes së ozempic

   më poshtë është disa informacione për shtatzëninë dhe ushqyerjen me gji gjatë marrjes së Ozempic.

   Shtatzënia. Nuk dihet nëse është e sigurt të marrësh Ozempic ndërsa është shtatzënë. Prodhuesi i drogës rekomandon që të ndaloni të merrni ilaçet 2 muaj para se të mbeteni shtatzënë. Mjeku juaj mund t’ju këshillojë për mënyrën më të mirë për të trajtuar diabetin gjatë shtatëzanisë. Ata gjithashtu mund t’ju këshillojnë për rreziqet dhe përfitimet e marrjes së Ozempic ndërsa janë shtatzënë.

   Ushqyerja me gji. Nuk dihet nëse Ozempic kalon në qumështin e gjirit. Nëse keni pyetje në lidhje me marrjen e Ozempic ndërsa ushqeheni me gji, bisedoni me mjekun tuaj. Ata mund të diskutojnë rreziqet dhe përfitimet e Ozempic me ju.

   Mbani në mend se duhet të flisni edhe me mjekun tuaj nëse mbeteni shtatzënë ndërsa merrni Ozempic.

   Kur të bisedoni me mjekun tuaj

   Nëse përjetoni efekte anësore me Ozempic, ato zakonisht do të jenë të buta. Shumica e efekteve anësore të buta do të largohen brenda disa ditësh ose javësh dhe nuk do të kërkojnë kujdes mjekësor.

   Por duhet të flisni me mjekun tuaj nëse përjetoni efekte anësore serioze. Ata mund të kërkojnë kujdes mjekësor.

   Mbani në mend se duhet të flisni edhe me mjekun tuaj nëse mbeteni shtatzënë ndërsa merrni Ozempic.

   Për më shumë informacion mbi efektet anësore të buta dhe serioze dhe shtatzëninë, shihni seksionet përkatëse më lart.

   Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth Ozempic, bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj. Ato mund të ndihmojnë në përgjigjen e çdo pyetjeje që keni në lidhje me efektet anësore nga marrja e ilaçit.

   Burime të tjera

   Përveçse bisedoni me mjekun tuaj, ju mund të bëni disa hulumtime vetë. Këto artikuj mund të ndihmojnë:

   • Më shumë informacion mbi Ozempic. Për detaje mbi aspektet e tjera të Ozempic, referojuni këtij artikulli.
   • Detajet e dozimit. Për informacion mbi dozën e Ozempic, shihni këtë artikull.
   • Krahasimi i drogës. Për të mësuar se si Ozempic krahasohet me ilaçet e tjera, lexoni artikujt e krahasimit mbi këto ilaçe: Rybelsus, Trulicity dhe Victoza.
   • Një vështrim në diabetin tip 2. Për detaje mbi diabetin tip 2, shihni

   tonë

   Published
   Categorized as blog